De reden waarom we kiezen voor een mondscanner

Sinds een aantal jaar is het digitale afdrukken een mogelijkheid in de tandartspraktijk. Zo hoeft men tegenwoordig bij tandartsen die een mondscanner hebben niet meer te happen voor het kroon- en/of brugwerk. Het gaat veel sneller en is veel prettiger. Het is steeds meer in opmars maar voor de tandarts is het nog wel een prijzige aanschaffing. U leest meer over de mondscanner tandarts in dit artikel.

Analyse van de voorbereiding, real-time weergave en gemakkelijke te herhalen
Direct na de preparatie kan de scan op het scherm worden beoordeeld. Wachten op het gipsmodel of de oproep van het laboratorium is voorbij. Ondersnijdingen, pijlerverschillen of de afstand tot de antagonist kunnen onmiddellijk worden bewerkt. Als de scankwaliteit niet bevredigend is, kan er eenvoudig een nieuwe scan worden gemaakt. Er hoeven geen nieuwe afdruklepels te worden gebruikt en er hoeft geen nieuw afdrukmateriaal worden gemengd. Het gehele digitale proces scheelt materialen en werkuren en daardoor geld.

De praktijk wordt efficiënter, de arbeidstijd wordt verkort
Het desinfecteren van het afdrukmateriaal evenals het reinigen van de trays behoort tot het verleden. De intra-orale mondscanner is eenvoudig en snel te desinfecteren. Veel apparaten hebben autoclaveerbare scantips. In de meeste gevallen is het reinigen met alcohol voldoende. Het scheelt enorm in tijd wanneer u overgaat tot het werken met een intra-orale mondscanner.

Keuze voor een chairside behandeling
Naast de tijdsbesparing kunt u er ook voor kiezen om chairside te restaureren. Dat houdt in dat u kroon- en/of brugwerk zelf vervaardigd in de praktijk. Ook wel one-day dentistry genoemd. Met de intra-orale mondscanner en bijbehorende software is dit tegenwoordig vrij eenvoudig. Daar de software al zover is doorontwikkeld dat u met slechts kleine aanpassingen een hoog esthetisch werkstuk kunt maken.

Realistische kleuren voor betere diagnostiek
Moderne Intra-orale camera werken met geavanceerde software. Dat zie je ook terug in de kleurvervaardiging in de software. Structuur in de elementen en gingiva kunnen eenvoudig worden herkent waardoor het designen van een werkstuk nog gemakkelijker gaat. Bovendien kunnen de gingiva en veranderingen geanalyseerd worden. Dit is onmogelijk met een gipsmodel. Daar het uit 1 kleur bestaat. Met sommige intra-orale mondscanners is het al mogelijk, binnen de software, kleurbepaling aan te zetten. Dan ziet u de kleur van een element.

hoe implantaatinstrument te kiezen