Mondgezondheid is zo belangrijk voor ons

Kwetsbare ouderen vallen regelmatig tussen wal en schip als het gaat om goede mondzorg. Anita Visser, hoogleraar gerodontologie bij het UMCG, komt op voor deze onzichtbare groep: “Eigenlijk zou elke tandarts moeten weten hoe ze met kwetsbare oudere patiënten in de praktijk moet omgaan.” Dinsdag 11 februari houdt Visser haar oratie.

GREELOYP®204 Draagbare Tandheelkundige Eenheid & LuchtCompressor glasvezel Handstuk Buizen 4 Gaten
mobiele behandelunit

Visser merkt dat de studenten heel enthousiast zijn over het praktijkonderwijs met ouderen: “Ik leer ze kijken naar kwetsbaarheid, ziekte en naar het vermogen van een patiënt om iets te begrijpen of nog zelf te doen. Dat zijn heel andere dingen dan waar ze normaal gesproken op letten.”

Kwetsbare ouderen
Tandheelkundige zorg verlenen aan ouderen is een vak apart waar slechts een handvol tandartsen zich mee bezighoudt. Van de ruim tienduizend tandartsen die in Nederland werkzaam zijn, hebben zich er 23 gespecialiseerd in oudere patiënten.

Kwaliteit van leven
Een oudere die zijn gebit verwaarloost, loopt grote kans op tandvleesontsteking en gaatjes. Met als gevolg afgebroken en loszittende tanden met infecties die pijn veroorzaken. “Mensen kunnen niet goed meer kauwen en schamen zich daarvoor”, aldus Visser.

​Masterclass gerodontologie
Speciaal voor tandartsen en intra-orale mondscanner ontwikkelde Visser een masterclass gerodontologie: een vijfdaagse cursus over de belangrijkste aspecten waar je als mondzorgprofessional rekening mee moet houden bij de behandeling van oudere patiënten.

Levensloopbestendig behandelen
Tandartsen willen graag dat iedereen oud wordt met tanden en kiezen van oor tot oor”, aldus Visser. “Dat is natuurlijk een fantastisch streven, maar op een gegeven moment lukt het niet meer al die tanden en kiezen overeind te houden. We willen dat tandartsen leren inzien dat wanneer mensen kwetsbaar worden hoe ze dan de behandelkoers kunnen veranderen. Levensloopbestendig behandelen, noemen we dat.”

Senang
Visser: “Ik wil heel graag dat onze nieuwe generatie tandartsen zich niet alleen senang voelt bij oudere patiënten, maar dat ze ook een passie krijgt voor deze mensen. Laatst behandelde ik een mevrouw van bijna 90 bij haar thuis. ‘Dan heeft u de Tweede Wereldoorlog nog heel bewust meegemaakt’, zei ik. Ze begon gelijk te vertellen. Geschiedenis uit eerste hand. Zo mooi! Werken met ouderen is prachtig.”