Mogelijke complicaties bij een wortelkanaalbehandeling

Mogelijke complicaties bij een wortelkanaalbehandeling
Indien u een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, dan kan het voorkomen dat uw kaak dikker wordt en u pijn krijgt. De tandarts kan in zo’n geval de tand of kies van binnen reinigen, maar het lichaam zal zelf de ontsteking buiten de tand of kies opruimen. Het kan in sommige gevallen zo zijn dat het lichaam hier steun voor nodig heeft en in dat geval kan kan er een antibioticakuur worden voorgeschreven. De antibioticakuur werkt meestal pas na drie dagen.

APEXRESECTIE (wortelpuntbehandeling)
Het is niet altijd mogelijk is om bij een
wortelkanaalbehandeling het wortelkanaal tot aan de wortelpunt schoon te maken door b.v. een kromme wortelpunt of een eerdere behandeling waarbij een wortelstift is geplaatst. Een ontsteking kan zich uitbreiden naar het kaakbot, parodontitis. Een ontsteking kan zelfs jaren na een wortelbehandeling nog optreden.

Na de behandeling
Na de apexresectie krijg je een recept voor een mondspoelmiddel en advies hoe je de wond het best kan verzorgen om de wondgenezing te ondersteunen en infecties te voorkomen.
Vaak wordt geadviseerd om een uur voor de behandeling al te starten met de pijnstillers om de overgang van verdoving naar pijnstillers comfortabeler te maken. Na de controle en verwijdering van de hechtingen mag je weer normaal poetsen.

Wat is een flapoperatie?
Een flapoperatie wordt uitgevoerd bij een vergevorderde of chronische parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Als de tandarts of mondhygiënist niet bij de ontsteking kan komen omdat deze te diep zit dan kan je verwezen worden naar een parodontoloog, de specialist in tandvleesproblemen.

Complicaties
Complicaties die zeer zelden voorkomen zijn hevige napijn, bloeding, koorts, aanhoudende zwelling en kloppende pijn. Neem bij twijfel altijd contact op met je tandarts of behandelaar.

Hechtingen
De parodontoloog gebruikt meestal oplosbare hechtingen waardoor deze niet hoeven te worden verwijderd. Anders worden de hechtingen 7 tot 14 dagen erna verwijderd.

Neem contact met ons op als u problemen heeft met het kiezen van tandheelkundige apparatuur zoals scaler tandarts en intra-orale mondscanner.