Als tandarts wil je goed zicht en ontspannen kunnen werken. Je wilt het jezelf makkelijk maken. Een loepbril helpt hier absoluut bij. Onderstaand een lijstje van andere factoren die bovenstaande doelstelling voor mij bevorderd hebben.

Patiënt hoger plaatsen en volledig horizontaal/plat zodat je werkafstand verkleind wordt en je als tandarts en assistent met je knieën onder de stoel kan.

Tandheelkundige Medische 2.5X420mm Hoofdbandloep met LED-Hoofdlamp DY-105 Wit
Tandheelkundige Medische 2.5X420mm Hoofdbandloep met LED-Hoofdlamp DY-105 Wit

Je spiegel is niet voor retractie. Je wilt de spiegel zo veel mogelijk gebruiken om te kijken. Het geeft rust om ook de hand waarin je de spiegel vasthoudt af te steunen. Voor retractie van de tong of wangen gebruik je je spiegel dus niet/ zo min mogelijk. (loepbrillen tandheelkunde)

Voor het werken in de bovenkaak 1e of 2e kwadrant kun je de assistent vragen voor retractie te zorgen van de wangen of je gebruikt retractie middelen als OptraGate: makkelijke lip- en wangretractor.

Goed spiegeltje (evt met afblaas systeem). Dit is een kleine investering die wbt zicht al een verschil van dag en nacht zou kunnen betekenen! Tip spiegeltjes van Hahnenkratt FS ULTRA. Het effect is echt bizar. Ik durf wel te stellen een even grote verbetering als het werken met vergroting en bijbehorende verlichting! Je kunt een gratis sample bestellen op de webshop van Hahnenkratt.

4-handed werken. Dit zorgt voor meer efficiënte en als je met loepbril werkt wordt dit nog belangrijker omdat elke keer opkijken vermoeiend kan zijn. Door 4-handed te werken wordt het werk leuker voor tandarts en assistent. Die laatste wordt ipv alleen afzuigen nu echt betrokken bij de behandeling.

Chipload functie op je unit. De units van XO hebben deze functie in elk geval. Je hoekstuk blaast dan automatisch je werkveld droog nadat je stopt met gas geven Scheelt weer handelingen/ wisselen naar je meerfunctie spuit.

Maar ergonomie heeft ook met werkdruk te maken. Dus als jij een overvolle agenda hebt zonder normale pauzes, zal je je altijd je aan het einde van de dag ellendig voelen. (Verrekijker Loepje)

Zorg voor zo veel mogelijk voor dynamiseren. Ga zelf je patiënt uit de wachtkamer halen. Beweeg wanneer het kan. Dus als het kan ga dan staan, bijvoorbeeld bij extracties of notities invoeren. Je kunt ook een controle staand doen, maar dan moet je unit dit uiteraard wel ondersteunen.

Laat een keer een ergonoom met je behandeling meekijken. Dat is confronterend maar erg leerzaam! Er zijn verschillend bureaus die zich gespecialiseerd hebben in dentale ergonomie.

http://hamatong4.e-monsite.com/