Wat zijn de gevolgen voor de waarnemer?

Wat zijn de gevolgen voor de waarnemer?
Als de waarnemende tandarts volgens de belastingdienst geen ondernemer is, dan betekent dat nogal wat:

De tandarts heeft geen recht op zelfstandigenaftrek (ruim € 7.000 per jaar).
En ook geen recht op de MKB winstvrijstelling: er mag dus niet 14% van de winst worden afgetrokken voordat er belasting betaald moet worden.
Netto kan dit per jaar meer dan € 5.000 netto schelen.

Tandheelkundige Medische 2.5X420mm Hoofdbandloep met LED-Hoofdlamp DY-105 Wit


Wat betekent het voor jou als praktijkhouder?
Voor alle duidelijkheid: de verhouding tussen de praktijkhouder en de tandarts is door de uitspraak niet veranderd. Als jullie je houden aan de voorbeeldovereenkomst is de tandarts nog steeds niet in loondienst bij de praktijkhouder. Maar het is dus wel belangrijk dat je de afspraken uit jullie overeenkomst goed naleeft.

Wat kunnen waarnemer en praktijkhouder doen om dit te voorkomen?
Het ondernemersrisico bestaat uit vele componenten.
Van belang is in ieder geval dat de voorwaarden uit de overeenkomst nageleefd worden. Als een patiënt dus niet betaalt, zorg dan dat de waarnemer ook niet betaald krijg en laat dit zien op de afrekeningen. Daarnaast is het verstandig vast te leggen wanneer er herstelwerkzaamheden zijn verricht die de tandarts niet heeft kunnen declareren.

Wat was het probleem?
Voor de inkomstenbelasting ben je ondernemer als je werkzaamheden zelfstandig en voor eigen risico verricht en daarbij ondernemersrisico loopt. Om dit te beoordelen wordt onder andere gekeken naar de duurzaamheid en de omvang van de werkzaamheden, de grootte van de opbrengst, de winstverwachting, het lopen van (loepbrillen tandheelkundes)risico, het streven naar continuïteit, de beschikbaarheid in tijd, de bekendheid die naar buiten aan de werkzaamheden wordt gegeven en het aantal opdrachtgevers.

http://www.musicrush.com/meimei43qwe/blog/74476/tandheelkundige-perslucht-die-voldoet-aan-de-hoogste-eisen