Hoe werkt een autoclaaf tandarts?

Als tandarts wil je zo hygiënisch en betrouwbaar mogelijk werken. Een autoclaaf biedt hierin uitkomst. Deze stoomsterilisator doodt alle micro-organismen en sporenvormen op de instrumenten en voorwerpen die je gebruikt voor de behandeling van je patiënten.

SUN-II-DL

Hoe werkt een autoclaaf?
Een autoclaaf tandartspraktijk voorziet je praktijk van infectiepreventie. Je waarborgt hiermee de hygiëne en veiligheid van je praktijk. Het apparaat werkt volgens een stoomsterilisatie proces. Met behulp van 100 procent verzadigde/pure stoom worden instrumenten, plastics, textiel, glas, enzovoort, gesteriliseerd. Het voordeel van de autoclaaf is de relatief korte procestijd van slechts 30 tot 45 minuten, inclusief drogen en vacuüm.

Autoclaaf soorten en merken
Je hebt verschillende soorten autoclaven. De 3 meest voorkomende types zijn:

Klasse S: steriliseert door de fabrikant gespecificeerde instrumenten en voorwerpen. Sommigen bevatten een vacuümpomp of droogprogramma.
Klasse B: hiermee kun je verpakte en niet-verpakte poreuze materialen en holle sterilisatie apparatuur tandarts. Deze klasse bevat altijd een droogprogramma en vacuümpomp.


Klasse N: hiermee kun je alleen niet-verpakte voorwerpen steriliseren.

Autoclaaf gebruikerstips
Bij het gebruik van de autoclaaf is het belangrijk op de volgende zaken te letten:

Zet er niet te veel instrumenten en voorwerpen in;
Vul de autoclaaf met gedestilleerd water;
Sluit de waterkraan af en zet de hoofdschakelaar uit als je de autoclaaf tandarts lange tijd niet gebruikt;
Voer regelmatig testprogramma’s uit, zoals de OYODENTAL (controle vacuümcapaciteit) en de Bowie & Dick test. Hiermee test je of er lucht aanwezig is als de stoompenetratie plaatsvindt. Indien dit zo is werkt de autoclaaf niet goed genoeg en is er onderhoud nodig.